Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εδαφοβούκερος της Αβυσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εδαφοβούκερος της Αβυσσηνίας
Αρσενικό στο ζωολογικό του Σαν Ντιέγκο
Αρσενικό στο ζωολογικό του Σαν Ντιέγκο
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Βουκερωτόμορφα (Bucerotiformes)
Οικογένεια: Βουκορακίδες (Bucerotidae)
Γένος: Βουκόραξ (Bucorvus)
Είδος: B. avyssinicus
Διώνυμο
Bucorvus avyssinicus (Βουκόραξ ο αβυσσηνιανός)
(Boddaert, 1783)

Ο εδαφοβούκερος της Αβυσσηνίας ή βόρειος εδαφοβούκερος (Bucorvus abyssinicus) είναι ένα από τα δύο είδη εδαφοβούκερου. Το άλλο είδος είναι ο Νότιος εδαφοβούκερος.

Ο εδαφοβούκερος της Αβυσσηνίας είναι ένα αφρικανικό ημερόβιο πουλί, που βρίσκεται βόρεια του Ισημερινού. Ομάδες εδαφοβούκερων έχουν εδάφη έως και 2 – 100 τετραγωνικά μίλια.

Ο εδαφοβούκερος της Αβυσσηνίας είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα είδη βούκερων (το άλλο είναι ο νότιος εδαφοβούκερος). Έχει ύψος 90 – 100 εκατοστά, 110 εκατοστά μήκος και 4 κιλά βάρος. Σύμφωνα με τον Στέβενσον και τον Φανσουά, αυτό το είδος είναι μεγαλύτερο είδος κατά μέσο όρο από τον νότιο εδαφοβούκερο στα 102 εκατοστά, αλλά τα δημοσιευμένα βάρη και οι τυποποιημένες μετρήσεις αντιστρόφως δείχνουν πως το νότιο είδος είναι πράγματι ελαφρώς μεγαλύτερο.[2][3] Όπως και ο ξάδελφός του, ο εδαφοβούκερος της Αβυσσηνίας έχει μακριά γυμνά πόδια για βάδισμα. Το αρσενικό έχει κόκκινο σάκο λαιμού, ενώ το θηλυκό μπλε. Τροποποιημένα φτερά σχηματίζουν μεγάλες βλεφαρίδες που προστατεύουν τα μάτια του από τη σκόνη.[4]

Ο εδαφοβούκερος της Αβυσσηνίας τρέφεται με ποικιλία σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, περιλαμβάνοντας χελώνες, σαύρες, αράχνες, σκαθάρια και κάμπιες: επίσης τρέφεται με ψοφίμια, φρούτα, σπόρους και φιστίκια.

  1. BirdLife International (2012). «Bucorvus abyssinicus». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013. 
  2. Field Guide to the Birds of East Africa: Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi by Stevenson & Fanshawe. Elsevier Science (2001), ISBN 978-0856610790
  3. «Birds: Hornbill». San Diego Zoo. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2013. 
  4. «Abyssinian Ground Hornbill». The Sacramento Zoological Society.